Hieronder staan links verschillende termen uit de Tweede Wereldoorlog, die je in deze les nog vaker zult tegenkomen. Rechts vind je omschrijvingen van deze termen. Sleep de term naar de juiste omschrijving. Als je het goed hebt, blijft de term bij de omschrijving staan. Is het niet goed, dan schiet de term terug naar zijn oude plek.
Auschwitz
Februaristaking
Genocide
NSB
Razzia
Sicherheitsdienst
Sperre
Westerbork
Zentralstelle
(für jüdische Auswanderung)
Joodse Raad
Deze Duitse organisatie werd op 31 maart 1941 in Amsterdam opgericht. Zij moest het wegvoeren van tienduizenden Joden organiseren. Om genoeg Joden bij elkaar te krijgen voor deportatie, maakten zij vaak gebruik van razzia’s.
Een concentratiekamp in Polen. Het was het grootste concentratiekamp tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ongeveer 1,3 miljoen mensen werden hierheen gedeporteerd. 1,1 miljoen mensen hebben het niet overleefd. Het grootste deel van de slachtoffers werd vergast.
Volkerenmoord.
Nationaalsocialistische Beweging, een politieke partij die in 1931 werd opgericht. De partij vond dat er een Groot-Nederlands Rijk moest komen, met Vlaanderen erbij. Onder Duitse invloed kreeg de partij een antisemitisch (anti-Joods) karakter. De partij stond onder leiding van Anton Mussert.
Op 25 februari 1941 werd in Amsterdam een groot protest georganiseerd. De mensen demonstreerden tegen diverse maatregelen van de Duitse bezetter, waaronder de Jodenvervolging.
Duitse inlichtingendienst tussen 1931 en 1945.
Doorgangskamp in Drenthe. Vanuit hier werden de Joden, Roma en Sinti weggevoerd naar vernietigingskampen in Polen.
Een organisatie die in 1941 door de Duitsers werd ingesteld. Vanaf dat moment gaven de Duitsers hun anti-Joodse maatregelen door aan deze organisatie. De leden van de organisatie moesten er dan voor zorgen dat alle Joden de nieuwe maatregelen kenden. In september 1943 werd de organisatie opgeheven en werden de leden ook gedeporteerd.
Met dit document hoefde je voorlopig niet naar een kamp.
Gewelddadige zoekactie tijdens de Tweede Wereldoorlog waarbij mensen van straat of uit hun huis werden gehaald om naar een concentratiekamp te worden gestuurd, of om verplicht in Duitsland te werken.